تورتیکولی شیرخواری
( تورتیکولی مادر زادی , تورتیکولی عضلانی )
در تورتیکولی ( کجی گردن ) شیرخواری , انقباض یکطرفه عضله استرنوکلیدوماستوئید موجب کج شدن و چرخیدن سر می شود . در واقع این ضایعه یک تغییر شکل مادر زادی نیست زیرا پس از تولد ایجاد می شود . امروزه در اثر بهبود یافتن اقدامات مامایی , از شیوع این ضایعه به میزان زیادی کاسته شده است .
علت تورتیکولی
علت ایت وضعیت شناخته نشده است . احتمالا وارد آمدن آسیب در هنگام تولد موجب اختلال در خونرسانی عضله استرنوکلیدوماستوئید می شود .
پاتولوژی تورتیکولی
در موارد استقرار یافته بافت فیبروزی منقبض شده , جایگزین عضله گرفتار می شود . در برخی موارد در ابتدای شیرخواری پیش از کج شدن گردن یک ضخیم شدگی توده مانند عضلانی ( تومور استرنوماستوئید ) وجود دارد . در این موارد هیستولوژی به صورت انفارکتوس عضلانی و جایگزینی توسط بافت فیبروزی می باشد .
علایم بالینی تورتیکولی
کودک که در اغلب موارد سنی بین 6 ماه تا 3 سال دارد , سر خود را به یک طرف کج می نماید . در معاینه , عضله منقبض شده به صورت یک طناب سفت حس می شود . در سمت مبتلا گوش به شانه همان طرف نزدیک می شود . در موارد طول کشیده , صورت در سمت گرفتار با تأخیر رشد مواجه شده و سبب عدم تقارن صورت می شود .
تشخیص تورتیکولی
بایستی این وضعیت را از سایر اشکال کجی گردن که عبارتند از تغییر شکل های مهره های گردنی , تورتیکولی های چشمی , اسپاسم عضلانی ناشی از یک ضایعه التهابی موضعی مانند غدد عفونی و تورتیکولی سایکوژنیک ( هیستریک ) افتراق داد . تظاهرات تشخیصی مهم شامل شرح حال , استرنوماستوئید طناب مانند منقبض شده و نامتقارن بودن صورت می باشند .
درمان تورتیکولی
در مراحل اولیه کشش دادن مکرر عضله زیر نظر یک فیزیوتراپیست موٌثر می باشند . در مواردی که بیماری استقرار یافته , بایستی عضله را از محل اتصال تحتانی آن جدا نمود . پس از جراحی باید از ورزش های اصلاحی استفاده شود .